Blog

Kako neprijetne so v resnici ledene kopeli?

 

Ledene kopeli. Že besedna zveza je dovolj, da marsikomu požene kri po žilah. Misel na to, da bi svoje telo namenoma potopili v ledeno mrzlo vodo, se mnogim zdi povsem nepredstavljiva. A ledene kopeli pridobivajo na priljubljenosti. S športniki na čelu, ki prisegajo na njihove koristi za obnovo mišic, pa vse do zagovornikov wellnessa, ki se navdušujejo nad pozitivnim vplivom na imunski sistem in splošno počutje. Vendar pa se ob tem vsem poraja vprašanje – kako neprijetne so ledene kopeli v resnici?

Prvič je najtežje

Ko se telo sreča z ekstremno nizkimi temperaturami, se prične boriti. Zadihanost, hitro bitje srca, tesnoba – to so le nekateri od možnih odzivov vašega telesa na ledeno vodo. Prvo minuto ali dve lahko občutite tudi močno mravljinčenje, morda celo bolečino, ko se koža prilagaja mrazu. Vendar pa se, ko prebrodite prvotni šok, začnejo pojavljati prijetni občutki.

Pridobivanje na odpornosti

S ponavljanjem postopka se telo navadi na mraz, zato postanejo ledene kopeli manj neprijetne. Nekateri ljudje celo poročajo, da začnejo uživati v občutku osvežitve, ki ga prinese led. Znanstveno je dokazano, da redne ledene kopeli pomagajo izboljšati termoregulacijo telesa, kar pomeni, da postanete manj občutljivi na mraz.

Koristi za telo in duha

Ledene kopeli prinašajo številne koristi. Študije so pokazale, da lahko redni ledeni potopi izboljšajo krvni obtok, zmanjšajo vnetje, izboljšajo spanec, pospešijo okrevanje mišic po treningu in celo pripomorejo k izboljšanju duševnega zdravja.

Čeprav se zdi, da je led v kopeli nepogrešljiv del izkušnje, pa ni nujno, da se prva izkušnja začne z ledeno mrzlo vodo. Lahko začnete s hladnejšo vodo in postopoma znižujete temperaturo, dokler ne dosežete stopnje, ko ste pripravljeni na to, da lahko dodajate tudi led.

Pomembno se je zavedati, da se telo vedno lahko prilagodi na nizke temperature ter, da so prve minute najbolj neprijetne. Z nekaj prakse in potrpežljivosti lahko ledene kopeli postanejo del vaše redne rutine za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.